Yhdistysten yhteinen liikunnallinen tapahtuma torstaina 19.5. iltapäivällä Einarin puistossa Vieremällä oli menestys. Paikalle oli ajellut kolmesta yhdistyksetä ja paikallisesta yhteensä yhdeksäkymmentä osallistujaa.
Savon aluejärjestön puheenjohtaja Marja-Leena Kärkkäinen toivottaa osallistujat tervetulleeksi. Vieremän kunnan puolesta puheenvuoron käytti sivistystoimenjohtaja Eevariitta Mustonen. Einarin puiston esittelypuheenvuoron käytti Juha Vidgren. Liikuntatuokion ohjasi Sari Kautto. Sen jälkeen paistettiin Remeskylän grillimakkarat. Lopuksi bussit kuljettivat tutustumaan Rientolaan, jossa juotiin Ponssen tarjoamat kahvit. Tapahtuman aikana myytiin arpoja ja runsaat arpapalkinnot arvottiin Rientolassa.
Kiitos kaikille mukana olleille yhteisestä tapaamisesta.

Savolaisten ryhmä matkalla Rokualla 8.8.2020 Pookivaaraan. Maasto oli vaihteleva ja vaativa. Ympäristö kaunista kangasmaastoa.

Järjestimme perjantaina 24.7.2020 Iiden ry:n tukeman Yhteislaulu- ja toiminnanesittelytilaisuuden.
Sää suosi meitä. Viikkojen sateen jälkeen päivä oli ainut poutapäivä Iisalmessa. Tilaisuuden voi katsoa Iisalmi Live:ssä tallenteena.

Eläkeläiset ry:n 60 v-juhlavuoden laulutapahtumaa vietettiin Iisalmen tori-illassa 10.7.2019 pilvipoutaisessa säässä.

Iisalmen kaupungin kehittämisyhdistys Iiden ry:n järjestämässä kesätori-illassa oli Eläkeläiset ry:n 60 v-juhlavuoden vieton yheislaulutilaisuus ja Iisalmen Eläkeläiset ry:n teltta, jossa esiteltiin yhdistyksen toimintaa, myytiin muurinpohjalettuja ja arpoja. Riimunheitto, jossa kettinginpätkiä heiteltiin telineessä oleviin erikokoisiin reikiin, oli kiinnostava. Torila oli runsaasi erilaisia myyntipöytiä ja suuri joukko ihmisiä iltaa viettämässä. Laulajille varatut penkint olivat täynnä laulamassa Eläkeläiset ry:n painattaman ohjelman lauluja. Illan juontajana toimi Kari Kärkkäinen, laulattajana Risto Nissinen ja säestäjänä Raimo Jokisalmi. Laulutilaisuuden alussa juontaja haastatteli yhdistyksen puheenjohtaja Kaarina Korhosta aiheesta Eläkeläiset ry:n 60 vuotta sekä yhdistyksen toiminta. Juontaja kertoi laulujen lomassa järjestömme lähettämää juontotekstiä käyttäen eläkkeiden ja eläkeläistoiminnan kehittämisestä. Ohjelmalle yli tunnin varatussa ajassa laulettiin ohjelman kaikki laulut. Ilta jatkui Bimgo ja Kesä Visa ohjelmilla, päättyen n. klo 20 aikoihin. Kiitämme Iiden ry:tä, kaikkia toimintaan osallistuneita ja mukana ollutta yleisöä hyvin onnistuneesta tori-ilta ohjelmasta. Iisalmen Sanomat uutisoi tapahtumasta 12.7.2019.
Iisalmen Eläkeläiset ry
Aimo MursuIisalmen Eläkeläiset ry:n teltalla esiteltiin yhdistyksen toimintaa eläkeläinen -lehden juhlanumeron ja esitteiden keinoin, myytiin muurinpohjalettuja ja arpoja. Riimunheitto, jossa kettinginpätkiä heitellään telineessä oleviin erikokoisiin reikiin, kiinnsti kovasti.Juontaja Kari Kärkkäinen haastattelee Iisalmen Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Kaarina Korhosta laulutilaisuuden alussa.

10.7. tori-illan laulutilaisuuden osallistujia laulamassa Eläkeläiset ry:n 60 v-jhlavuoden lauluja. Laulatttajana toimi Risto Nissinen ja säestäjäna Raimo Jokisalmi.


Eläkeläiset ry 60 vuotta -näyttelytaulut ovat esillä Iisalmen Kulttuurikeskuksen aulassa 2.9-30.9.2019. Esittelyn avaus oli 2.9. klo 14. Iisalmen Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Kaarina Korhonen toivotti paikalle tulleet tervetulleiksi ja avauspuheen piti Iivo Polvi.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja Eläkeläiset ry:n toimintaan.


Näyttely avauspuheen piti Iivo Polvi:

Hyvät näyttelyvieraat!
Tervetuloa myös omasta puolestani tähän "Eläkeläiset ry 60-vuotta" -näyttelyn avajaistilaisuuteen. Kiitokset Iisalmen eläkeläiset ry:n toimijoille tämän näyttelyn tuomisesta Iisalmeen ja kiitokset myös Iisalmen kaupungille näyttelytilan tarjoamisesta.

Wikipedian mukaan taide, yhtenä kulttuurin peruskäsitteenä, tarkoittaa yleisesti kaikkia niitä toimintojanja tuotteita, joilla ihminen aistein havaittavin keinoin koettaa herättää toisissa itsessään kokemiaan tunnevaikutuksia. Sillä pyritään vaikuttamaan tunteisiin, ajatteluun ja toimintaan. Se on myös mielihyvän tuottamisen väline.

Tämän nyt avattavan näyttelyn sanoma ja tavoite on minusta selkeä ja johdonmukainen. Siinä toteutuu kaikki edellä mainitussa taiteen määritelmässä kuvatut tavoitteet. Näyttely kertoo 60-vuotta sitten perustetun ensimmäisen valtakunnallisen eläkeläisjärjestön, Eläkeläiset ry:n perustamisesta. Sen yksi keskeinen tavoite oli riittävän kansaneläkkeen saaminen kaikille.

Tuon perustamisajankohdan jälkeen eläkejärjestelmiä on kehitetty ja laajennettu. Tuloerot kuitenkin niin eläkeläisväestön keskuudessa kuin suhteessa muihin tulonsaajiin ovat kasvaneet. Huomattava osa eläkeläisistä elää edelleen köyhyysrajan alapuolella! Eläkeläisköyhyyden poistaminen on siten edelleen tärkeä ja ajankohtainen tavoite!

Yhdenvertaiset terveys- ja sosiaalipalvelut, ikäsyrjinnän torjuminen ja ikäihmisten huomioiminen kaikessa päätöksenteossa ovat myös keskeisiä tavoitteita 60-vuotiaan järjestön tominnassa.

Näyttelyyn sisältyvissä tauluissa maamme eri osissa paikallisyhdistyksissä toimivat henkilöt omine kasvoineen kertovat oman yhdistyksensä toiminnasta ja, mitä kaikkea myönteistä se on heille kullekin merkinnyt.

Jäsenyhdistykset järjestävät monipuolista kulttuuri-, ja kerhotoimintaa, yhteisiä retkiä, matkoja, liikuntaa ja vierailuja toistensa järjestämiin juhlatilaisuuksiin, ystävätoimintaa, jne. Toiminta on tehokasta yksinäisyyden torjuntaa, se parantaa elämänlaatua ja edistää terveyttä ja viihtyvyyttä. Siihen toimintaan kannattaa osallistua!

Näillä ajatuksilla avaan tämän näyttelyn ja toivotan sille hyvää menestystä.

IP 2.9.2019


KUVIA NÄYTTELYN AVAUKSESTA

Keilakisa 4.9.2019 Iisalmen keilahallissa


ELÄKELÄISET RY 60 V-JUHLA

Eläkeläiset ry:n 60 v-juhlaa vietettiin 4.12.2019 Kulttuuritalolla Helsingissä. Juhlaa voitiin seurata myöskin netin välityksellä. Iisalmen Eläkeläiset ry:n jäseniä kokoontui Yhdistystalo Vakan tiloihin viettämään kerhopäivää ja seuraamaan juhlaohjelmaa netin välityksellä. Juhlaohjelma klo 15.30 - 17.00 oli monipuolinen ja mielenkiintoinen. Ennen juhlaohjelman alkua nautittiin kakkukahvit ja Ylä-Savo Vakan vastaava järjestösuunnittelija Maarit Mykkänen kertoi Ylä-Savon Vakka Yhdistystalon toiminnasta.

KANSAINVÄLISTÄ NAISTENPÄIVÄÄ JUHLITTIIN IISALMEN TYÖVÄENTALOLLA

Eläkeläiset ry:n Ylä-Savon alueen yhdistysten järjestämä juhla vietettiin 8.3.2020.Juhlaväkeä saapui myös Kuopion, Vehmersalmen ja Pyhäjärven yhdistyksistä. Työväentalo oli ääriään myöten täynnä juhlaväkeä. Juhla aloitetiin nauttimalla Työväentalon keittiöryhmän valmistama ja tarjoilema ereinomainen keittolounas, joka oli maksullinen. Juhlan juontaja, Iisalmen yhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Puurunen toivotti juhlaväen tervetulleeksi sanoen, että yhdistykset haluavat juhlalla kiinnittää huomiota tasa-arvon merkitykseen eri sukupuolten ja sukupolvien välisessä kanssakäymisessä, että juhlan teemana on naisten taloudellinen tasa-arvo. Juhlapuhuja, kauppaneuvos Paavo Jauhiainen sanoi puheessaan, että Suomi on yksi maailman johtavia maita tasa-arvon vaalimisessa, että Suomi on maailman ensimmäinen maa, joka, myönsi naisille täydet poliittiset oikeudet. Tätä perintöä halutaan vaalia.
Hyppään tasa-arvosta uuteen ulottuvuuteen, jossa tasa-arvottomuus kohdataan molempien sukupuolten kohdalla voimakkaana, että se rikkoo mielestäni maamme perustuslakia vaoimallisella tavalla. Tämä liittyy työeläkelainsäädäntöömme ja eläkeläisten verotukseen. Monipuolisesti eläkkeiden kehitystä selvittävän puheen lopuksi juhlapuhuja vetosi kuulijoihin, että naiset ja miehet solmikaa sopimus, taistella yhdessä maamme eläkeläistuulimyllyjä ja niitä myötäileviä polittisia voimia vastaan.

Juhlan monipuolisesta ohjelmasta vastasivat Kuopion, Keiteleen, Pyhäjärven ja juhlan järjestäneen Iisalmen yhdistysten ohjelmaryhmät. Juhla päättyi juhlatansseihin, muusikko Erkki Kärkkäisen tahdittamana.
Aimo Mursu